wellnessélet

wellnessélet

Csokoládé mindig minden mennyiségben

2019. április 09. - Wellnessélet

12m7jr.jpghttps://imgflip.com/i/12m7jr

 

Csokoládé függőség

Vitatott kérdés hogy valódi függőség-e, de az biztos, hogy sokunknak problémát okoz a csokoládéról, édességekről való lemondás; vagy azok mérsékeltebb fogyasztása.

Megvonáskor lehangoltság, idegesség, nyugtalanság, fejfájás, hangulatingadozás jelentkezik.

Bár a valódi kakaónak vannak egészséges tulajdonságai, de a boltokban elérhető választék nagyobb százalékát inkább a magas cukor- és zsírtartalmú változatok adják ki. Ami bizony nem jó, főleg ha nagyon sokat megszünk belőle.

Mi történik az agyban amikor esszük?

Amikor édes és magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk szerotonin áramlik a testbe. A szerotonin az agyban termelődik, egy hírvivő anyag, amely a boldogság és elégedettség érzéséért felelős. Hiányában rossz hangulat, ingerültség és depresszió is kialakulhat. A csokoládé, illetve a szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami az elégedettség érzését kelti. Nem hiába kapjuk az agytól az üzenetet, hogy “egyél egyél még még!” Kevés napsütés a szerotonin szint csökkenését okozhatja, gyakrabban előforduló jelenség ősszel és télen. Ezen kívül enkephalins molekulák is aktiválódnak, ami a test fájdalom érzetének csökkentésében játszanak szerepet.

csokoládé > szerotonin + enkephalins = kérek még érzés

Nem könnyítő tényező, hogy a kínálat eláraszt minket, a vásárlásra ösztönző reklámok pedig az egész napunkat kitöltik. “Valamikor az embernek kellett az élelmet megtalálnia, most az élelem keres minket.” (Baylor College of Medicine, Dr. Ken Goodrick)

 

Hogyan lehet leszokni róla?

Nézzük előbb, a mentális oldalát!

Lelki ok felfedése. Mi történik a napban, amikor éppen megkívánod, mikor eszed, mit érzel, mit emlékeztet? Fennállhat-e szorongás vagy depresszió? Amennyiben egyedül nem megy, hogy ezeket megválaszold és megoldd, kérj szakértői segítséget. Az érzelmi evés okait egyre szélesebb körben kutatják.

Hacsak nem az a típus vagy, akinél a teljes megvonás sikeres, ne vond ki azonnal az életedből, de csökkentsd az elfogyasztott mennyiséget, vásárolj kevesebbet belőle. Ha jól bírod a gyors, nagy változásokat, tedd csokoládé mentessé a házad, autód, táskáid, irodád, stb.

Amikor unalomból kezded el enni, menj inkább sétálni, kezd valami mást csinálni, tereld el a figyelmed.

Legyen mindig a közeledben egy egészségesebb opció, például datolya vagy más aszalt gyümölcs. Keress finom alternatívákat.

Beszélgess a problémáról a környezetedben lévőkkel, kérd a támogatásukat. Például, hogy bármennyire kedveskedni akarnak, de ne csokoládéval tegyék. Mondd el mivel tudnak segíteni még. Szóljanak rád, tapintatosan emlékeztessenek, csapjanak a kezedre...bármi, ami Nálad működik.

Bármilyen rendszeres testmozgás pozitív hatással van az általános mentális és fizikai egyensúly beállítására. 

Az elhatározáson kívül, amivel segíthetsz magadon és illetve csökkentheted a csokoládé utáni sóvárgásod, a következőek.

Egyél több proteint. Segít a vércukorszint egyensúlyban tartani, ezáltal segít, hogy kevésbé kívánd a cukrot, zsírt.

Egyél több egészséges zsírt. A test vagy cukrot vagy zsírt éget energiáért, ez is egy részmegoldása annak, hogy az agyat “leszoktassuk” a cukorról és egészségtelen zsírokról.

Egyél több rostot és több probiotikumos ételt. Tovább tart a telítettség érzés, segíti a méregtelítést, csökkenti a candida gomba esetleges magas szintjét a testben, ami az cukor sóvárgás egyik fő okozója.

Válts steviára,és természetes cukrokat tartalmazó ételekre (datolya, méz, banán, agave, aszalt gyümölcsök).

 

Mint minden életmódbeli változás, erőfeszítéssel jár és csak nagyon keveseknek sikerül egyik napról a másikra. A türelem nagyon fomtos.

Vizualizációs technikákkal is támogathatjuk, a régi rossz szokásról az újra való rászokást.

Döntésünkhöz tartsuk magunkat, kis lépésekkel érdemes kezdeni. Ötletként például: csokoládé mentes hétfő, vagy keressünk egy jó minőségű protein szeletet, ami ízlik is és hétköznapokon fogyasszuk azt, csokoládé helyett. Drágább? Igen, de a gyógyszerek is azok amit esetlegesen később gyógyulásra kell költeni.

Megszegted a szabályt, mégis ettél csokoládét akkor amikor azt mondtad nem fogsz. Ne agyalj rajta, menj tovább. Nem azon az egy hibázáson fog múlni a siker.

Ismerd fel a kifogásokat, és vágd rá, hogy nem, nem ez mellett döntöttem. Amennyiben tudod kivé akarsz válni, haladj ez a cél felé. Tudatosan, minden nap. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnesselet.blog.hu/api/trackback/id/tr9514751445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angéla Kis 2019.04.10. 22:07:07

Candidára sajnos a csoki nem jó ahogy a méz datolya agavé sem. Ha meg akarsz tőle szabadulni akkor diétázni kell és a cukrot úgy ahogy van elfelejteni. Ha érdekel nézd meg az Intimflora.hu oldalon.

Wellnessélet · https://www.instagram.com/wellness_holimoli/?hl=en 2019.04.12. 18:19:24

@Angéla Kis: Köszönöm a hozzaszolasod! valoban a csokolade leginkabb üres kaloria, ezert is a cikk celja hogy segitse azokat akik nehezen valnak meg töle. A termeszetes cukrok hasznalata a finomitott helyett egy kis lepes a minösegibb eletmod fele. Candida eseten viszont valoban jobb teljesen megvonni!
Megnezem az oldalad mindenkepp!
süti beállítások módosítása