wellnessélet

wellnessélet

Elég jó a szűrőrendszered?

Áteresztő bél szindróma ÁBSZ

2019. április 13. - Wellnessélet

1ec63acefe0d94ff98b349ea740d3adf_1.jpg

 Látogasd meg az Instagram oldalam is: https://www.instagram.com/wellness_holimoli/?hl=en

Az áteresző bél szindrómának sokféle tünete lehet, leggyakrabban izületi gyulladás, kimerültség, autoimmun betegségek, hormonproblémák, fejfájás, hangulatingadozások, ételérzékenység, ekcéma, puffadás, diszkomfort- a leggyakoribbakat említve.  Ezzel egyidejűleg a legnagyobb probléma, hogy a fent említett betegségeket hiába kezeljük, nem szüntetjük meg a probléma valódi okát. Generálva ezzel újbóli felbukkanását, és illetve a társuló fusztrációt.

 

A legtöbb táplálkozással foglalkozó szakember egyetért abban, hogy az egészség valóban a belekben kezdődik.

Miért?

A bélrendszer fontos immunszerv, (immunműködés 75-80%), billió számban élnek immunműködést támogató baktériumok a bélben. A bélrendszer folyamatosan kommunikál az aggyal, kontrollálja az étvágyat, hangulatot és stressz szintet – plusz támogatja a test ellenálló képességét.  

Amikor a bélrendszer egészséges, akkor védőhálóként funkcionál. A bélfalat beborító réteg bent tartja a káros, felesleges anyagokat  az emésztőrendszerben, nem engedi át a véráramba, így a test többi részébe. Csak a szükséges, szervezetünk működését támogató tápanyagoknak szabad átmennie ezen a védőhálón.

Az áteresztő bélszindróma esetében nincs meg ez a védekező funkció, és a bélfal túlságosan áteresztővé válik (“intestinal hyperpermeability”); nagyobb hézagok képződnek a bélfalat beborító réteg és a véráram határán, átengedve ezzel olyan anyagokat amiknek normál esetben nem szabadna átjutnia; méreganyagok, emésztetlen étel részecskék, és egyéb káros anyagok.  

A nem megfelelő működés okozhat:  

  • Autoimmun reakciókat és megbetegedéseket  
  • Gyulladásos bélbetegségeket, IBS-t, fekélyt  
  • Tanulási nehézségeket, autizmust
  • Étel allergiákat és érzékenységeket  
  • Asztmát
  • Bőrbetegségeket: ekcéma, pikkelysömör  
  • Izületi fájdalmak, és egyéb fájdalmak a testben  
  • Nagyobb kockázatot a diabétesz kialakulására  
  • Kimerültséget, hangukatingadozásokat, változást az étvágyban és testsúlyban  

A gyógyulás legelső lépése, hogy ellenőrizzük, hogy a kialakult tünet az ÁBSZ miatt alakult-e ki. Ami azért fontos, mert a szindróma okozta tüneteket sokszor tévesen, más betegségekkel kapcsolnak össze.

A következő négy teszt ajánlott.  

 

  1. Zonulin vagy lactulose teszt  

Miért fontos?  

Zonulin kontrollálja a bélfal és véráram közötti nyílások nagyságát. Képzeljük úgy el mint egy szúnyoghálót, ami megfelelő méretű lyukakkal nem engedi át a rovarokat. Egészséges állapot fennállása esetén is szükség van minimálisan nyitott hézagokra, a tápanyagok oda vissza transzportálhatósága érdekében; de a túl magas mértékű zonulin, ezeket a nyílásokat túl nagyra nyitja.  

Mi okozza a zonulin szint növekedését?

A legtöbb esetben a glutén, paraziták, candida és ártalmas baktériumok. Egy ÁBSZ teszt hasznos irányadó az áteresztőség mértékének megállapításában. Nagyon fontos minél előbb helyreállítani ennek szintjét, mert ellenkező esetben még több károsodás érheti az bélfal és véráram közötti védővonalat.  

2. IgG Ételintolerancia teszt  

Miért fontos?  

Fontos bármilyen esetleges ételérzékenység meghatározása, amennyiben ÁBSZ-ban szenved valaki. A legtöbb szindrómában szenvedő betegnek van valamilyen érzékenysége, amely figyelmen kívül hagyva további károkat okoz. 

Miért okoz az ÁBSZ ételérzékenységet és allergiát?

Amikor olyan emésztetlen étel részecskék és toxinok jutnak át a véráramba amiknek normál működés esetén nem lenne szabad, akkor az immunrendszer rákapcsol és hatalmas erővel dolgozik a védekezésen, immun reakciókkal válaszolva. A túlzott mértékű áteresztés, erős immunreakciót vált ki, megemelkedik az antitest termelés, az egészség védelmének érdekében.  Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer extra elővigyázatossá és reaktívvá válik, és hajlamosabb negatívan reagálni a korábban amúgy jól tolerált élelmiszerekre, legfőképpen gluténre és pasztőrözött tejtermékekre. Még néhány ételérzékenységek egyértelmű tünete van, addig vannak olyanok amik kevésbé észrevehetőek, de ennek ellenére alacsony szintű szervezeti gyulladást (“low-grade systemic inflammation”) okoznak, illetve erre hajlamosítanak. Idővel ez igen veszélyessé válhat, és különböző gyulladásos betegségeket okozhat, így fontos, hogy ÁBSZ esetén kivonjuk ezek az élelmiszereket az étrendből.  

  1. Széklet vizsgálat  

Miért fontos?  

A székletvizsgálat hasznos baktériumokat, a bél immun-funkcióját, általános bél állapotot és gyulladási mutatókat vizsgál. Egyben vizsgálja a bélben jelen lévő jó és rossz baktériumokat, gombákat, parazitákat, amik szintén hozzájárulhatnak az ÁBSZ, krónikus megbetegedések és idegrendszei diszfunkciók kialakulásához (hangulatingadozások, csökkent koncentráció, brain fog).

  1. Vitamin (Organic Acid Vitami)  és ásványi anyag hiány teszt

Miért fontos?

Az ÁBSZ egyik gyakori és azonos figyelmeztető jele a legtöbb betegnél, a hiányos tápanyag felszívódás és/vagy vitamin/ásványianyag hiány. Ez a teszt vitamin és ásványi anyag, protein hiányosságokat; protein, zsír és szénhidrát anyagcsere működést, antioxidáns és baktérium szintet vizsgál. Megmutatja, hogy a tápanyagok milyen mértékben képesek felszívódni az emésztés során. A bélfal szűrő funkciójának károsodásának a következménye, illetve a felborult a működés miatt, olyan molekulák, mint például a  glutén átjutnak a hézagokon, esetleges immunreakciót kiváltva; míg szükséges tápláló funkciót ellátó tápanyagok blokkolva vannak. A másik árnyoldala annak, hogy hasznos tápanyagok nem tudnak átjutni az az, hogy nem képesek támogatni a test méregtelenítését.

 

A cikk folytatásban, megoldások, diéta, hol lehet a teszteket elvégeztetni.

 

Forrás: https://draxe.com/leaky-gut-test/

Kép: https://www.codexanatomy.com/products/intestines-anatomy-art-watercolor-splash




A bejegyzés trackback címe:

https://wellnesselet.blog.hu/api/trackback/id/tr6014762030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása